26.5.10

βαλτοπέδιο


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (Η Καθημερινή, 26.05.2010)

πρωτοπορία


Σκίτσου του Πάνου (Το Ποντίκι, 21.05.2010).

Υπογράφει τα σκίτσα του ως Πάνος και, όπως εξηγεί στο ιστολόγιό του είναι ...γελοίος γράφων. Ο Πάνος Ζάχαρης είναι 28 ετών και σκιτσάρει για την εφημερίδα Το Ποντίκι από το 2008. Πλήρες βιογραφικό εδώ. Παλαιότερα σκίτσα του έχουν φυσικά δημοσιευθεί στο "πες το μ' ένα σκίτσο...." και θα τα βρεις εδώ.

25.5.10

προσοχή, επικίνδυνη διασταύρωση


Σκίτσο του Soter (από την ιστοσελίδα Skitso, 24.05.2010)

Ο Soter είναι αυτοδίδακτος ερασιτέχνης γελοιογράφος και μας χαρίζει άφθονο γέλιο μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα Skitso.biz .

20.5.10

η μάνα πατρίδα ξεπλένει καλύτερα


Σκίτσο του Στάθη ( Ελευθεροτυπία, 19.05.2010)

ουπς


Σκίτσο του Chappatte (Le Temps, Ελβετία, 18.05.2010)

Άγκελα - Άγκελα παντού και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (Η Καθημερινή, 19.05.2010)

...σχετικά με την αποπομπή της Άντζελας Γκερέκου από την κυβέρνηση.

ο Κόπερφιλντ πρωθυπουργός της Ελλάδος


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 19.05.2010)

17.5.10

ο βασιλιάς είναι γυμνός -κάποιος να το φωνάξει!

Σκίτσο του Στάθη ( Ελευθεροτυπία, 17.05.2010)


Σκίτσο του Στάθη (στήλη Ναυτίλος, Ελευθεροτυπία, 17.05.2010)

Αντιγράφω από το Ναυτίλο: "Οταν ένας ανώτατος διπλωματικός επαινεί την «ειλικρίνεια» του de facto αντιπάλου του εννοεί ότι διασκεδάζει με την ηλιθιότητά του..."

Ζητείται πατριωτικό παράστημα, επειγόντως.

δώσε θάρρος στο χωριάτη


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 16.05.2010)

8.5.10

η κρίση στην Ελλάδα με τα μάτια των ξένων

Σκίτσο των Geser&Lenz (Franffurter Allgemeine, Γερμανία, 29.04.2010 - το βρήκα εδώ). Είναι το πλέον προκλητικό σκίτσο των ημερών, μετά το εξώφυλλο του Focus... Αυτό το σκίτσο λοιπόν συνόδευε το κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας την 29η Απριλίου 2010 και είχε τίτλο: "Τα καλά νέα: η χρεωκοπία της Ελλάδος απετράπη".
Λέει ένας Γερμανός τουρίστας σε μια φίλη του μπροστά στον (υπό ...τουρκική κατοχή) Παρθενώνα:
-Χαίρομαι πολύ, Gertrud, που οι Τούρκοι έσωσαν την Ελλάδα..

Σκίτσο του Steve Bell (The Guardian, Μ. Βρετανία, 13.02.2010). Παλιό, αλλά καλό! Στο βάθος φαίνεται ο Ιρλανδός πρωθυπουργός (το πρώτο θύμα), ενώ για τον κύριο στο πρώτο πλάνο δε χρειάζονται συστάσεις...


Σκίτσο του Peter Brookes (The Times, Μ. Βρετανία, 12.02.2010). Ο εξαιρετικός γελοιογράφος συνδυάζει την κρίση με την ταινία-μιούζικαλ Grease (κάνοντας λογοπαίγνιο με το Greece) και βάζει στη θέση των ηθοποιών το ζεύγος Σαρκοζί-Μέρκελ.



Σκίτσο του Hermann (Tribune de Genève, Ελβετία, 06.05.2010). Τιτλοφορείται "Διαδηλώσεις στην Ελλάδα".
Διάλογος μεταξύ δύο αστυνομικών, ενώ κοιτάζουν προσεκτικά μια Μολότοφ:
- Κοκτέιλ Μολότοφ από αγνό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης!
-...Συνεχίζουν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους!


Σκίτσο του Oliver (Der Standard, Αυστρία, 06.05.2010). Η Σκύλλα και η Χάρυβδη (ενν. από τη μια η κρίση, από την άλλη οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας).


Σκίτσο του Schrank (Sunday Business Post, Ιρλανδία, 07.05.2010)


Σκίτσο του Mix & Remix (L'Hebdo, Ελβετία, 06.05.2010). Τιτλοφορείται "Οικονομική κρίση: η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα".

- Πόσα θέλεις; (λέει η μεγάλη τρύπα στην μικρή)



Σκίτσο του Chappatte (Le Temps, Ελβετία, 24.04.2010). Τιτλοφορείται "Καταστροφή για την Ευρώπη". Μετά το ισλανδικό ηφαίστειο...

Περισσότερα σκίτσα ξένων γελοιογράφων για την ελληνική (κι ευρωπαϊκή) οικονομική κρίση, θα βρείτε στο εξαιρετικό ιστολόγιο του Τσαλαπετεινού.

3.5.10

δέσε μια πέτρα καλύτερα


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 02.05.2010).

Η πρωτότυπη ιδέα μοιάζει να ανήκει στον γελοιογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο, καθώς ένα παρόμοιο σκίτσο του δημοσιεύθηκε 2 μέρες πριν στην εφημερίδα Τα Νέα.

Προτείνω το χθεσινό άρθρο του Κίμπι στην εφ. Ο Κόσμος του Επενδυτή με τίτλο "Στα σκουπίδια της ιστορίας". Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο εδώ:

"(...) Αλλά, πώς γράφεται η Ιστορία; Και ποιοι τη γράφουν; Στις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνει ο κλοιός των αγορών, με τους όρους υποτέλειας που διαπραγματεύεται ο θίασος των μαθητευόμενων μάγων, η Ιστορία θα γραφτεί πάλι από την πλευρά των νικητών. Η Ελλάδα (κι ίσως κι άλλες κοινωνίες μετά απ’ αυτήν) μετατρέπεται σε μια τρύπα στη γεωγραφία. Υπάρχει μία και μοναδική ευκαιρία να γραφτεί η Ιστορία αλλιώς. Να σπάσει τον κλοιό του φόβου και της σιωπής η κοινωνία. Να βγει στο προσκήνιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις μικρές κατακτήσεις της, την ισχνή της δημοκρατία, το δικαίωμά της στην πολιτική, στην αυτοδιάθεση, στην ανεξαρτησία, στην εθνική κυριαρχία, στη στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη. Αφού η επίσημη πολιτική παραιτήθηκε από την υποχρέωση να υπερασπίζεται αυτά υπέρ των οποίων υπάρχει, κάποιος άλλος πρέπει να πει το «όχι». Κάποιος πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας το χρέος και τους πιστωτές, πριν αυτοί μετατρέψουν τις κοινωνίες σε χωματερές.