3.5.10

δέσε μια πέτρα καλύτερα


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 02.05.2010).

Η πρωτότυπη ιδέα μοιάζει να ανήκει στον γελοιογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο, καθώς ένα παρόμοιο σκίτσο του δημοσιεύθηκε 2 μέρες πριν στην εφημερίδα Τα Νέα.

Προτείνω το χθεσινό άρθρο του Κίμπι στην εφ. Ο Κόσμος του Επενδυτή με τίτλο "Στα σκουπίδια της ιστορίας". Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο εδώ:

"(...) Αλλά, πώς γράφεται η Ιστορία; Και ποιοι τη γράφουν; Στις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνει ο κλοιός των αγορών, με τους όρους υποτέλειας που διαπραγματεύεται ο θίασος των μαθητευόμενων μάγων, η Ιστορία θα γραφτεί πάλι από την πλευρά των νικητών. Η Ελλάδα (κι ίσως κι άλλες κοινωνίες μετά απ’ αυτήν) μετατρέπεται σε μια τρύπα στη γεωγραφία. Υπάρχει μία και μοναδική ευκαιρία να γραφτεί η Ιστορία αλλιώς. Να σπάσει τον κλοιό του φόβου και της σιωπής η κοινωνία. Να βγει στο προσκήνιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις μικρές κατακτήσεις της, την ισχνή της δημοκρατία, το δικαίωμά της στην πολιτική, στην αυτοδιάθεση, στην ανεξαρτησία, στην εθνική κυριαρχία, στη στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη. Αφού η επίσημη πολιτική παραιτήθηκε από την υποχρέωση να υπερασπίζεται αυτά υπέρ των οποίων υπάρχει, κάποιος άλλος πρέπει να πει το «όχι». Κάποιος πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας το χρέος και τους πιστωτές, πριν αυτοί μετατρέψουν τις κοινωνίες σε χωματερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: