30.6.09

ο γάτος μου ο Τούρκος είναι ολίγον ζόρικος




Σκίτσο του Στάθη (Ελευθεροτυπία, 30.06.2009) με αφορμή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα. Αντιγράφω από τη στήλη Ναυτίλος του ιδίου: "(...) Ωστε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε σε μία μόνον διεθνή σύνοδο: πρώτον, να «αναγνωρίσει» τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας», δεύτερον, να επιτρέψει στους Αμερικανούς να θεωρούν οποιονδήποτε Ελληνα ως ύποπτον και να συλλέγουν για αυτόν (κι όχι μόνον) όποιες πληροφορίες γουστάρουν, όποτε γουστάρουν κι όπως γουστάρουν και, τρίτον, να εισπράξει απ' τον κ. Νταβούτογλου τρία όχι Τουρκίας (ένα για τη λαθρομετανάστευση, ένα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο κι ένα γενικής χρήσεως, έτσι για να 'χουμε)..."

*Ο τίτλος της ανάρτησης κλείνει το μάτι στο τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα "Ένας Τούρκος στο Παρίσι" (ναι, αυτό με τον "γάτο σου τον Τούρκο", "αυτός ο Τούρκος, Τούρκο θα με κάνει", κλπ)

ο καιρός αίθριος, ο Έλλην ημιυπαίθριος


σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 30.06.2009)

24.6.09

αποχαιρετισμός σε μια εφημερίδα


σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 24.06.2009)

Με 27 χρόνια ιστορίας, ο Ελεύθερος Τύπος έφθασε τα 250.000 φύλλα ημερησίως στα τέλη της δεκαετίας του '80. Είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό τύπο. Περισσότερα, σε ενδιαφέροντα άρθρα της Καθημερινής και της Ελευθεροτυπίας.
Αντίο Ε.Τ... Ήμουν παιδάκι 6-7 χρόνων όταν πρωτοκυκλοφόρησες. Ο πατέρας μου σε έφερνε στο σπίτι μας καθημερινώς. Σε ξεφύλλιζα αρχίζοντας από το τέλος, από τα αθλητικά (καθόλου πρωτότυπη συνήθεια, υποθέτω). Πέρασαν μερικά χρόνια μέχρι ν' αρχίσω να διαβάζω την εφημερίδα από τη ...μέση, αναζητώντας πρώτα τις γελοιογραφίες!

22.6.09

η γελοιογραφία της χρονιάς


Η παραπάνω εικόνα είναι από το χθεσινό "ιστορικό" φύλλο της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής (21.06.2009). Πρόκειται για ρεπορτάζ από τη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν που ...δεν έγινε ποτέ, αφού ο κ. Ερντογάν δεν ήρθε στην Ελλάδα! Κι όμως, κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων το "παγωμένο κλίμα" της συνάντησης αυτής. Ανάλογη γκάφα διέπραξαν η Ελευθεροτυπία και το Έθνος, με μικρότερης έκτασης αναφορές, οι οποίες όμως τις εξέθεσαν εξίσου...
Την είδηση τη μετέδωσαν αμέσως πολλά ιστολόγια, με πρώτη την Παραπολιτική. Δείτε εδώ τί έγραφε η Α' και τί η Β' έκδοση του Βήματος, χθες. Ακολούθησε ένα άρθρο-συγνώμη του εκδότη κ. Ψυχάρη. Αξιοσημείωτο είναι ότι δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας μόλις 10 λεπτά πριν από την έναρξη της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ. Αυτό είναι το επίπεδο της δημοσιογραφίας μας...

10.6.09

χωρίς σχόλιο


σκίτσο του Mix & Remix (περιοδικό L'Hebdo, Ελβετία)

Τίτλος: Πτήση Αir France 447 - χαμένοι στη θάλασσα.
Θα βρεθεί άραγε το μαύρο κουτί;

Λέει ο καρχαρίας:
"Ρε συ, κατάπια ένα πράμα που δεν κατεβαίνει κάτω με τίποτα..."

η πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά στην Κίνα


σκίτσο του Auth (The New York Times, 10.06.2009)


Η είδηση: Με προεγκατεστημένο λογισμικό ελέγχου θα εισάγονται οι υπολογιστές στην Κίνα. Βλ. σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Στο σκίτσο: "Εμποδίζουμε την πρόσβαση σε internet sites που δείχνουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός... τέτοια sites είναι καθαρά πορνογραφικά."

το μήνυμα ελήφθη, αλλά δεν ...εστάλη


σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου (Ελεύθερος Τύπος, 10.06.2009)